Gratis coachsessie

Het nut van grenzen stellen

01 augustus 2019

Het valt mij op dat er stiekem erg veel mensen zijn die zichzelf wegcijferen. In de meeste gevallen zijn het personen die veel rekening met anderen houden. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar ze houden te weinig rekening met zichzelf. Als je vrijwel alleen aan anderen denkt, ga je vaak onbewust over je eigen grenzen. Met als gevolg dat je jezelf tekort gedaan voelt. Herken jij dat ook? Je bent niet de enige. Je eigen grenzen stellen is voor veel mensen spannend. We horen graag bij een groep en we worden graag aardig gevonden.

Wat is grenzen stellen eigenlijk?

Als je je grens aangeeft, dan zeg je heel duidelijk: nee! Stop, tot hier en niet verder. Dan kan in fysiek contact zijn, maar ook op emotioneel vlak of in zakelijke context. Je grens aangeven gaat ook over ruimte geven aan je eigen behoeftes en verlangens. Je neemt verantwoording voor jouw verlangens en geeft ze vorm door te handelen! Dat is goed voor jezelf zorgen en lief zijn voor jezelf.

Contact met je lijf!

Als danscoach werk ik regelmatig met dit thema. Om je grens aan te geven is het van belang dat je eerst voor jezelf weet waar jouw grens ligt. Daarvoor is het belangrijk dat je eerst goed contact maakt met je lijf. Dit kun je heel simpel doen door een keer te zuchten en een paar keer lekker diep tot in je buik adem te halen. Je zakt dan als het ware meer in je lijf. Hierdoor voel je de signalen die je lichaam je aangeeft beter en zit je minder in je hoofd. Tijdens één van mijn danscoachsessies met acht deelnemers was de opdracht om op ritmische muziek je lichaam in beweging te brengen door te gaan huppelen. Ik kondigde van te voren aan dat het nummer zeven minuten zou duren. Ik gaf als tip om je energie tijdens de opdracht te verdelen. De muziek nodigde echt uit om lekker in beweging te komen en het enthousiasme van de deelnemers werkte aanstekelijk. Juist in zo’n situatie is het goed om contact te blijven houden met je lijf. Huppel je lekker door omdat iedereen dat doet en jij niet wilt afhaken? Of luister je naar je lijf en voel je wanneer het genoeg is? Neem je even pauze en pak je het daarna weer op? Dit is een eenvoudig voorbeeld hoe je goed voor jezelf kunt zorgen en kunt zeggen: stop tot hier en niet verder, anders heb ik hier straks last van. Dit kun je op allerlei gebieden in je leven toepassen…..

Een veel gemaakte (denk)fout!

Het punt is: jouw geluk is jouw verantwoordelijkheid. Mensen kunnen je gedachten niet lezen. Als je anderen niet laat weten dat ze over je grenzen gaan, dan zullen ze zich ook niet aanpassen. Als je duidelijk je grens aangeeft, dan geef je de ander in ieder geval een kans om hun gedrag aan te passen. Waarschijnlijk doen ze dat met liefde!

Wat levert het je op?

Grenzen aangeven maakt je vrijer. Je pakt je leven terug en wordt niet langer geleefd. Heel belangrijk. Want dat geeft je de ruimte om je hart te volgen en je leven vorm te geven op een manier die jou het meest gelukkig maakt. Duidelijk grenzen aangeven verbetert relaties. Mensen hebben meer respect voor mensen die hun grenzen aangeven. Het is veel interessanter om met mensen om te gaan die weten wat ze wel en niet willen en die niet over zich heen laten lopen. Soms is het misschien lastig om je grenzen aan te geven. Maar vergis je niet: het kweekt onwijs veel respect als je het goed doet.

Tot slot

Je grenzen aangeven is niet egoïstisch. Door je grenzen aan te geven leer je anderen hoe ze met jou om moeten gaan. Ik kwam laatst de volgende uitspraak tegen: ‘Als ieder mens aan zichzelf zou denken, dan wordt er aan iedereen gedacht”. Dit werd toen gepresenteerd als een gevatte grap, maar er zit zeker een kern van waarheid in. Ik zou zeggen: ‘Denk eerst aan jezelf en meteen daarna aan anderen’.

Corelle Strikker

N.B. Dit blog is ook geplaatst op Dochters van Twente.

Terug naar overzicht

Reageer op dit bericht

Gratis e-book
Dansend door het leven
Website: Webton.nl